Lokstallarna blev hotell i Lund

Vid 1900-talets början tog vackra ånglok badgäster från Lund till Bjärred för avslappning och rekreation. I Lokstallarna i Lund gavs loken vila, vård och kärlek efter varma arbetsdagar. Idag får du själv avslappning och rekreation på samma plats hos oss på The More Hotel. Borta är ångan från loken, kvar är de tjocka takbjälkarna och de stora spröjsade fönstren som tillsammans ger en svåröverträffat lyxig atmosfär. Det här är historien bakom hur Lokstallarna i Lund blev vad de är idag.

Lägenhetshotell med extra allt

Lund_studio_standard1

Den 8 augusti 2012 öppnade The More Hotel i Lund. Hotellet ligger cirka 10 minuter från Mårtenstorget och har 33 fräscha studios, gym och konferenslokaler.
Fastigheten rymde tidigare gamla lokstallar och byggdes 1906 som servicestation till lokomotiv. Under 2012 färdigställdes The More Hotel Lund och det kommer andas sin historia med tydliga spår av gamla lokstallar. I hotellets restaurang finner du till exempel två enorma valvfönster där loken körde ut.

Vår filosofi

8F5A5971

Vi skapade The More Hotel med tanken att vi skulle vara lite annorlunda än de flesta hotell. Vi ville skapa känsla, våra gästers andra hem. Vårt mål är att skapa lösningar på de problem som kan uppstå när man är på resande fot - med många plus i kanten.

Detta är vi!

Lok på väg in i Lokstallarna för att pysslas om.

Vi värnar om såväl våra kunder som vår personal. Alla utför en viktigt del i den service vi vill ge dig. Allt från att bädda sängen med nytvättade lakan, duka upp frukostbuffén, till vägvisningen av receptionen och serveringen av en utsökt middag på kvällen. Om personalen trivs så trivs också våra gäster.

Kom och säg hej nästa gång du är i krokarna!

Vår historia

1906 byggs Lokstallarna. Lokstallarna var en väsentlig del för driften av tågbanan som gick mellan Harlösa, Hardeberga, Lund och Bjärred. Att ta tåget till stranden i Bjärred var väldigt populärt i en tid då hälsa och kurbad var på modet. En söndag i juli 1908 kunde så många som 6 500 badgäster åka till Bjärred från Lund. Det ställde höga krav på ångloken. De behövde tas om hand så att de kunde arbeta hårt varje dag.

Med tiden dalade intresset för badturer med tågen, och 1939 lades tågtrafiken till slut ner. Lokstallarna började förfalla. Lunds kommun hade inga intressen i dem längre och hade svårt att hitta någon som kunde lägga den tid och omvårdnad byggnaden behövde och tidigare själv gett de nu försvunna loken. Sakta, sten för sten och ruta för ruta förlorade Lokstallarna sin kraft, kvar fanns bara ett fallfärdigt skal som väder och vind långsamt smulade sönder. Skulle de till slut bara rivas?

En grå morgon 2008 klev Peter Dahlqvist, grundare av The More Hotel, in genom de gamla lokportarna. I den läckande byggnaden, i förödelsen, där det mesta var sönderslaget och nersprejat av klotter, såg han möjligheterna.

Trots de enorma behoven av renovering köpte Peter Dahlqvist Lokstallarna och påbörjade en varsam restaurering. Sten för sten plockades huset ner. Området grävdes ur och en stabil grund med en ny källare anlades. Sten för sten murades Lokstallarna upp igen med samma fasad, och med enorma ljusinsläpp genom de gamla portar där ångloken en gång kört in. Stora vackert järnspröjsade fönster sattes in överallt i den pånyttfödda byggnaden, och satte prägel på varje rum på hotellet.

När du idag besöker The More Hotel är det inte helt lätt att se den resa Lokstallarna gjort. De vackra rummen är långt från Lokstallets hangarer, byggda för att ge loken ny kraft inför nästa arbetsdag. Men när du slappnar av i soffan med något gott att dricka, lutar dig tillbaka och låter blicken försvinna i himlen genom de stora takfönstren hoppas vi på The More Hotel att du ska känna dig lika väl omhändertagen som de gamla ångloken en gång gjorde. En stund av välbehövlig omvårdnad och lyx i din vardag.