Mazetti i Malmö

Säg kakao och de flesta svenskar tänker på det mest klassiska märket av dem alla: Ögoncacao. Ögoncacao – som förr hette Mazetti Ögon Cacao (och från allra första början faktiskt inte hade med ögonen på förpackningen) tillverkades i Mazetti-fabriken mitt i Malmö. Den vackra fabriken tillverkade bland annat choklad och kakaopulver i över hundra år, tills det en dag lades ner 1992. En ny era skulle påbörjas för de gamla lokalerna, en era där The More Hotel blev tongivande i kvarteret.

Lägenhetshotell med extra allt

8F5A6864

När fastigheten totalrenoverades 2004 var det naturligt att bevara känslan från byggnadens rika historia. Flera av de 68 studiolägenheterna har tydliga spår av den ursprungliga arkitekturen men kombineras idag med modern komfort och smakfull inredning. Hotellets vindsvåning har till exempel varsamt restaurerats med bibehållna takbjälkar och fönster.

Vår filosofi

8F5A6703

Vi skapade The More Hotel med tanken att vi skulle vara lite annorlunda än de flesta hotell. Vi ville skapa känsla, våra gästers andra hem. Vårt mål är att skapa lösningar på de problem som kan uppstå när man är på resande  fot - med många plus i kanten.

Detta är vi!

Chokladfabriken Fazer i Malmö tidigare Mazetti
Fasaden mot Bergsgatan - Friisgatan
Företag Fazer Malmö 1992   Mazetti
Gator Bergsgatan Friisgatan

Vi värnar om såväl våra kunder som vår personal. Alla utför en viktigt del i den service vi vill ge dig. Allt från att bädda sängen med nytvättade lakan, duka upp frukostbuffén, till vägvisningen av receptionisten och serveringen av en utsökt middag på kvällen. Om personalen trivs så trivs också våra gäster.

Kom och säg hej nästa gång du är i krokarna!

Vår historia

Här kan du läsa om hur The More Hotel hamnade i en chokladfabrik i Malmö. Men vi börjar med en historia om kärlek och styrka.

Det sägs att en gång i tiden skulle en värmepanna bytas ut på Mazettis fabrik i Malmö. Fabrikens utbyggnad hade genom åren gjort att värmepannan stod dumt till. Den var kringbyggd och det var omöjligt att få in en lyftkran eller lastbil som kunde få ut den stora, enormt tunga pjäsen. Har du besökt hotellet och tittat ut över den gamla fina innergården från ditt hotellfönster förstår du varför.

Då råkade det slumpa sig att det just då fanns en cirkus i Malmö. På cirkusen fanns två elefanter, en hanne och en hona. Elefanterna leddes genom staden fram till chokladfabrikens smala port och in på gården, nyfiket följda av barn och vuxna som vid den här tiden knappt sett sådana djur, än mindre på så nära håll. På plats selades hannen ensam framför värmepannan, mer plats fanns inte. Elefanthannen spände selarna, men hurrarop från åskådarna verkade inte räcka. För att han skulle vilja dra leddes honan fram till hans sida. Med kärlekens hjälp kom värmepannan till slut ut som den skulle.

Redan från början – när kvarteret byggdes där chokladfabriken låg i Malmö och där The More Hotel finns idag – blomstrade affärerna för grundaren Emil Nissen från Flensburg. År 1888 grundade han Malmö Choklad och konfektfabrik AB, som med tiden skulle byta namn till Mazetti. Burkarna med kakao blev populära, och de började till Nissens irritation så småningom återanvändas. Till slut bestämdes att kakaoburkarnas innehåll skulle förseglas så köparen enkelt kunde se att det inte var en återanvänd burk med tvivelaktigt innehåll. Det var då ögonen kom till, som reklam och en varning för att se upp med kvaliteten på kakaon så att den verkligen kom från Mazetti: ”Se med Edra egna ögon att ni får Mazettis ögon.” Ögoncacao uppstod och blev synonym med kvalitet.

Ungefär 70 år senare blev den legendariske reklamillustratören Olle Eksell anlitad för att snygga till varumärkets utseende. Det var då i femtiotalets slut som de ögon som än idag förknippas med Ögoncacao kom till. Ögonen och den nya designen var en viktig anledning till att försäljningskurvorna vände uppåt igen, och de är en del av den svenska kultursjälen än idag.

År 1975 köpte Fazer upp Mazetti, men fabriken skulle bli kvar ända till 1992, när tillverkningen till slut lades ner. Maskinerna stannade och personalen lämnade.

År 2002 tog Peter Dahlqvist över de övergivna lokalerna, och ett nytt kapitel startade för den gamla fabriken. Idag finns The More Hotel i stora delar av det gamla kvarteret.

Hotellets rum är omsorgsfullt renoverade för att bevara husets karaktär, med vackra fönster och synliga takbjälkar. Många gäster har genom åren gång på gång valt att bo i den gamla chokladfabrikens lokaler. Men för att verkligen uppleva den omtanke och kvalitet som hotellet vill ge din vistelse måste du nog komma och hälsa på, och ”Se med Edra egna ögon” vad hotellet erbjuder.